Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Öppna jämförelser - Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Publicerad 17 mars 2025
Kommunvapen Dek Sos

“Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” är en återkommande rikstäckande enkätundersökning av äldre personers uppfattning om hemtjänsten och särskilda boenden. Undersökningen 2025 startar i slutet av mars. Då får alla äldre personer en enkät med posten till sin folkbokföringsadress. Enkäten skickas till personer som är 65 år eller äldre och som har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende för äldre.

Sista dagen att svara på enkäten är den 25 maj 2025. Det går att svara på enkäten via post eller digitalt. Inloggningsuppgifter samt koden för att kunna svara digitalt finns i postenkäten.

Digitalt finns möjlighet för anhöriga att svara på frågor som är riktade till dem.

Resultaten publiceras på Socialstyrelsens webbplats preliminärt i slutet av september eller början av oktober 2025.

Har enkäten inte kommit med posten i slutet av mars till dig eller någon du känner som är 65 år eller äldre och har hemtjänst eller bor i särskilt boende för äldre? Kontakta då Institutet för kvalitetsindikatorer, Indikator, på telefon 031-730 31 80.

Källa: Socialstyrelsens hemsida

Varför är det viktigt att så många som möjligt svarar på enkäten?

Resultatet av undersökningen ger underlag till verksamheterna för att utvärdera och utveckla äldreomsorgen. Det är viktigt för oss att så många som möjligt svarar för att vi ska kunna använda resultatet i vårt kvalitetsarbete. 2024 var det färre än 30 svaranden för särskilda boenden. Det gör att resultatet blir svårare att värdera.

Exempel på resultat 2024

Enkäten förra året visade att det finns sådant som de flesta tycker fungerar bra som exempelvis att de flesta som bor på våra särskilda boenden upplever att de har möjlighet att komma utomhus och har möjlighet att påverka tider. De flesta som får hemtjänstinsatser upplever förtroende för personalen och att de har kunskap och kompetens. Andra resultat var sämre och vi arbetar därför på att bli bättre på detta. Exempel på områden vi arbetar aktivt för att förbättra är aktiviteter på våra särskilda boenden, möjligheter att lämna synpunkter och klagomål och möjligheter att påverka tider i hemtjänsten.