Information om vildsvin
Vildsvinen i Dals-Eds kommun har etablerat sig och de söker sig in i tätorten. Detta medför problem för både markägare, invånare och kommunen.
I Dals-Eds kommun tar vi oron som vildsvinen skapar på allvar. Vi har ambitionen att göra så mycket vi kan för att vildsvinen inte ska trivas i villaområden, men det hela bygger på ett gemensamt samarbete mellan alla parter.
Kommunens ansvar
- Kommunen har ett ansvar att övervaka och hantera den mark de äger.
- Kommunen har också ett ansvar att informera och samarbeta med lokala jaktlag, jakträttsinnehavare och fastighetsägare för att hantera vildsvinsproblematiken på ett säkert och effektivt sätt.
- Kommunen kan inte skjuta djur på privat mark
Vad räknas som en olägenhet?
Begreppet ”olägenhet för människors hälsa” i miljöbalken avser en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning som på ett bestående sätt kan påverka människans hälsa negativt (9 kap. 3 § miljöbalken) .
När det gäller skadedjur utomhus säger lagstiftningen att åtgärder ska vidtas endast om det finns hälsorisker, det vill säga smittspridning eller liknande, som är stora och bestående.
Enligt miljöbalken är det ägarens eller fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder.
Fastighetsägares ansvar
Vildsvin är vilda djur som lever fritt och inte ägs av någon. Däremot har alla fastighets- och villaägare ett ansvar att se till att deras miljöer inte lockar till sig vildsvin. Om du har problem med vildsvin som bökar upp din tomt, bör du i första hand skapa miljöer som inte attraherar dem och försöka störa vildsvinens aktivitet.
Tips för att hålla vildsvin borta
Här är några effektiva tips för att hålla vildsvin borta från din tomt och minska risken för skador:
- Plocka bort fallfrukt: Samla upp fallfrukt regelbundet för att inte locka vildsvin.
- Ta in fågelbord: Fågelbord kan dra till sig vildsvin, så ta in dem när de inte används.
- Undvik öppen kompost: Använd istället en sluten kompostbehållare.
- Hägna in din tomt eller odling med staket eller elstängsel
Vad är skyddsjakt?
Skyddsjakt är jakt som kan tillåtas för att förhindra skador. Det är Länsstyrelsen som kan ge tillstånd i det enskilda fallet.
För att bedriva jakt med skjutvapen inom detaljplanerat område (stad/tätort) krävs skottlossningstillstånd av Polismyndigheten enligt 3 kap. 6 § ordningslagen (1993:1617) .