Trygghet och säkerhet

Dals-Eds kommun arbetar för att det ska vara tryggt och säkert att bo och vistas i kommunen.

Som boende i kommunen har du också ett eget ansvar för att skapa ett säkert hem och bidra till samhällets säkerhet och uthållighet.

Via nedanstående länkar kan du läsa mer om hur kommunen arbetar och vad du kan göra själv. Kommunens hemsida är vår primära informationskanal om en svår olycka, naturkatastrof, giftutsläpp eller något annat allvarligt inträffar och som berör Dals-Eds kommun.

Kontakt

Fredrik Andersson
Trygghetssamordnare
E-post: fredrik.andersson@dalsed.se
Telefon: 0534-190 07


Brott och otrygghet

Kommunens trygghets- och säkerhetsråd är en viktig del av arbetet för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. Rådet leds av kommunstyrelsens ordförande och träffas regelbundet under året. Det består av både kommunrepresentanter och aktörer från övriga delar av samhället, inklusive polis som alltid närvarar vid dessa möten.

Målet med rådet är att gemensamt diskutera och hantera olika trygghetsfrågor som spänner över ett brett område. Det kan handla om brottsförebyggande åtgärder, frågor kring krisberedskap och även förberedelser för höjd beredskap och krig. Genom dessa träffar skapas en plattform för samverkan och informationsutbyte, vilket är avgörande för att effektivt kunna möta och hantera de utmaningar som uppstår. Rådet bidrar också till att stärka relationerna mellan olika samhällsaktörer och säkerställer att alla har en gemensam förståelse för de trygghets- och säkerhetsfrågor som berör kommunen.

Om man är intresserad av att vara med som representant i rådet, eller om man har frågor eller ämnen som behöver lyftas, är man välkommen att kontakta kommunens trygghetssamordnare.

Vårt medborgarlöfte representerar ett gemensamt åtagande från kommunen och olika samhällsaktörer för att skapa en tryggare och säkrare miljö för alla medborgare.

Så tas dokumentet fram: Processen med att ta fram medborgarlöftet startar med att samla in synpunkter och förslag från medborgarna genom dialogmöten och enkäter. Vi lägger stor vikt vid att involvera invånarna, för att säkerställa att deras behov och oro reflekteras i våra åtaganden.

Beslutsprocessen: Efter insamlingen av synpunkter sammanställer kommunen förslagen och utarbetar ett preliminärt dokument. Detta dokument diskuteras sedan i olika arbetsgrupper, där representanter från skola, socialtjänst, näringsliv och andra relevanta aktörer deltar.

Det slutliga förslaget presenteras för kommunstyrelsen, som i sin tur granskar och beslutar om det slutgiltiga medborgarlöftet. Efter godkännande offentliggörs medborgarlöftet på kommunens hemsida och sprids genom olika kommunikationskanaler för att nå så många medborgare som möjligt.

Vår ambition är att medborgarlöftet ska vara en levande del av vårt brottsförebyggande arbete och en tydlig signal om vårt engagemang för trygghet och säkerhet i kommunen. Har du några synpunkter eller frågor kring detta arbete, är du alltid välkommen att kontakta oss.

Ring alltid 112 om du själv eller någon annan i din närhet är i en nödsituation, vid pågående brott eller ordningstörningar!

Oavsett händelse kan du kan behöva stöd eller hjälp att bearbeta dina upplevelser.

Har du sett eller hört något som skulle kunna bidra till att upptäcka, förebygga eller utreda brott?


Krisberedskap och Totalförsvar

Skyddsrum kan användas av civilbefolkningen, inte militären, i händelse av krig. Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte.

Tanken är inte att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.

I fredstid behöver du inte gå till något skyddsrum. De används bara i krig. Om det skulle bli ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme.

Vill du hjälpa till när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov kallas in av kommunen vid en kris?

De frivilliga försvarsorganisationerna är en särskild grupp organisationer knutna till beredskapen genom den så kallade frivilligförordningen.

I frivilligförordningen har regeringen angett 18 ideella, medlemsstyrda organisationer med särskilt viktiga uppdrag på beredskapsområdet att utbilda och rekrytera förstärkningsresurser för till exempel myndigheter, regioner och kommuner.

Frivilliga försvarsorganisationer utbildar och samlar den kompetens som efterfrågas av olika aktörer. På så sätt både stärker de samhällets förmåga att klara svåra samhällsstörningar och bidrar till folkförankring och försvarsvilja.

På kommunal nivå finns frivilliga resursgruppen (FRG), som består av utbildade medlemmar från olika frivilliga försvarsorganisationer.

Sidan uppdaterades 6 november 2024